Wednesday, 19 September 2012

My Percutian Bajet ke Seoul, Korea Selatan #DAY 3 - PART 3



Hi guys!

Before nak mula untuk Part ke-3 ni, sekali lagi saya nak ucapkan terima kasih kepada yang telah melawat dan membaca blog ni. Kalau suka blog ni boleh la FOLLOW, tinggalkan COMMENT ke, atau pun SHARE la cerita dalam blog ni dengan kawan-kawan anda. =)

Okey jom kita sambung cerita untuk hari ke-3, bahagian yang terakhir. Pendek je, don't worry.

Macam yang korang dah baca kat Part-2, lepas dari SBS tu, destinasi seterusnya ialah kitorang nak ke area Hongdae. Iyelah Hongdae ni pun antara area yang famous di Korea. Wajib tu pergi.

So dari Mokdong, kami pun ambil subway untuk ke Hongdae. Route kami macam kat bawah ni.


[1] Omokgyo Station (Line 5) -> [2] Yeongdeuongpo-gu Office Station (Transfer to Line 2) --> [3Hapjeong Station (Line 2).

Kalau nak turun kat Hapjeong Station.

Kalau nak ke Hongdae, better turun kat Hongik Univ Station.

Kat Hapjeong Station ni, kitorang ambil Exit 8. Tapi kat sini ada ceritanya juga tau. Sebenarnya kalau nak betul-betul dekat dengan area Hongdae tu boleh la turun kat Hongik University Station. Tapi bila turun kat Hapjeong Station ni saya jadi blur pula nak pergi Hongdae. So jumpa 7Eleven terus tanya kat pekerja dia arah ke Hongdae. Tak jauh pun dari Hapjeong Station tu. 

Bila lama-lama tu baru saya teringat kenapa nak turun area Hapjeong tu tadi. Sebabnya plan asal saya nak cari bangunan YG Entertainment (House of Bigbang, 2NE1, etc) tu dulu, then baru ke Hongdae sana. Tapi entah macam mana focus tu dah terhilang la pulak. Haishhh. Sambil jalan tu sempat la bergambar-gambar sikit. Sikit je, sebab bateri kamera dah nyawa-nyawa ikan time ni.













Takpelah bukan rezeki nak singgah ke YG tu, so kami pun meneruskan misi seterusnya mencari Bangunan Sang Sang Madang kat area Hongdae ni. Since tempat ni terletaknya Hongik University, haruslah ramai kan student-student university kat sini. Plus tempat ni memang happening habis. Memang banyak la student lepak-lepak malam-malam ni. Memang fashionable habis la orang Korea ni. 




Bawa motor memang tak payah pakai helmet ke kat sini?

Terserempak lagi dengan 'boyfriend' Kak Yanie.

Tempat ni memang happening!

Dalam nak mencari bangunan Sang Sang Madang tu, sempat la kitorang usha-usha jap area ni, tengok casing handphone. Tengok punya tengok, cari mana yang berkenan, Kak Yanie pun apa lagi, angkut satu bakul casing tau. Haha.


Bangunan Sang Sang Madang.

Sumber gambar : kshownow

So kenapa dengan bangunan Sang Sang Madang ni? Dari tadi asyik Sang Sang Madang je. Sebenarnya dekat dengan bangunan ni ada terletaknya sebuah restoran milik one of Running Man punya member. Siapa lagi kalau bukan HaHa Oppa! Nama restorannya Quan Jamal Tbblasco Sucre katanya. Restoran ni memang dimiliki oleh HaHa, dan konsepnya haruslah ala-ala Jamaica gitu kan. Dia kan 'obses' dengan Jamaica tu, lagi-lagi Bob Marley.


HaHa
Sumber gambar : Google Image

So macam mana nak pergi ke restoran dia ni? Okey senang je. Kalau dah nampak bangunan Sang Sang Madang tu, if korang berdiri menghadap bangunan ni, just jalan ke sebelah kiri. Jalan je terus dalam seminit dua minit macam tu, confirm korang dah boleh nampak restoran ni. Untuk lebih jelas, boleh refer di SINI. =)

Tapi kecewa sikit la sebab time ni HaHa takde pula kat restoran dia, maybe sebab esok nak shoot untuk Running Man kan sebab esoknya tu hari Isnin. Biasanya dorang kata HaHa memang selalu ada kat sana, kalau bernasib baik boleh la jumpa dia. Tapi malam tu dia takde. Huhu.


Okey jom layan gambar lagi.



Restoran HaHa oppa!

Makan kat restoran selebriti, kenalah bergaya macam selebriti juga kan.















Lepas dah gambar-gambar tu semua, bateri kamera pun dah habis. Huhu. Time tu badan pun dah mula letih tahap maksima, so kitorang pun pulang lah ke guesthouse. So cari punya cari subway station, jumpa la Sangsu Station (Line 6). Tapi saya tak ingat dah route mana kami ambil untuk balik ke Euljiro 3ga time ni, sama ada kami transfer ke Line 2 or transfer ke Line 3. Tak ingat. 

Kat subway station time tu dah malas nak tengok map nak tengok kena ikut subway arah mana. Penat sangat dah. So saya pun approach la seorang budak perempuan ni. Macam lasak sikit orangnya. Syukur, dia membantu. So bila dah tanya-tanya direction semua, sempat la berkenalan dengan dia kejap. 


Nama dia Mya Lee / Hyewon Lee. Nampak macam budak sekolah je dia ni. Tapi bila cerita punya cerita rupanya dia tersangat la ‘kakak’ untuk kami berdua. Kalau mention umur dia mesti korang tak akan percaya. Sebab dia terlalu awet muda! So dah borak-borak tu kami pun bertukar email, dan kami janji kalau ada masa akan hangout dengan dia. =)


Maya unnie!

So train dah sampai, berpisah la kami. Kami balik ke guesthouse, dia pun naik train menuju ke rumahnya. Samapi-sampai je kat guesthouse, kitorang mandi, masak meggi dan makan la isi perut yang kosong ni. Time kat Korea meggi tu jadi sedap sangat tau.Haha.

Pastu kitorang rehat-rehat la nak recharge badan untuk hari esoknya pula. Time ni kaki dah rasa macam nak patah, dah rasa sakit sangat, macam nak blister sebab before tu saya beli selipar baru pasal kasut saya dah koyak sikit kat tepi. Kang kalau pakai takut tambah teruk pula koyaknya. Huhu.


So itu je la cerita untuk hari ke-3 kami di Seoul. Hope setakat ni korang suka ye~Apa-apa pun, thank you guys for reading my blog!


Nantikan sambungan trip kami ni untuk hari ke-4 pula ye. =)


P/S: Hmmmmm frust giler sebab esoknya Running Man shooting kat area Hongdae ni, specifically Restoran Haha Oppa. Dorang shooting untuk episod yang dorang makan-makan dari satu restoran ke satu restoran tu. Lupa episod berapa. Memang sakit hati sebab kitorang datang sana malam sebelumnya. Huaaaa! Kalau pergi esok paginya tu mesti dah boleh jumpa member2 Running Man! Memang takde luck la~Huhu..
-







12 comments:

Anonymous said...

salam... farah, sorry klu ganggu.. seronok baca post awak... girl generation hostel tempat awak menginap ok ke? dalam bilik tu ada apa? toilet dia muat2 badan je ke? sebab saya tak dapat banyak info tentang hostel tu...

Tinta Merah Tinta Merah said...

wah bestttttttnya baca blog dik farah ni..hehehe

Miss Farah Miss Farah said...

@Anonymous salam, sorry lambat reply. yurp hari tu tinggal kat hostel tu la. overall for me tempat tu okey juga sebab very strategic. dekat dengan subway, so mudah nak ke mana2. area tu pun terletak between dongdaemun and myeongdong. bilik memang kecil la,muat2 dua orang je, tapi toilet kira besar juga,tak sempit sgt. facilities dalam hostel tu pun okey, dan staff pun semua baik2 je. =)

Miss Farah Miss Farah said...

@Tinta Merah Thanks sebab sudi singgah and baca blog ni. Just nak berkongsi. =)Thank you so much~

AiFa AfIqA AiFa AfIqA said...

Hi, nak tanye time korg pegi ni summer kan..Panas x????

Miss Farah Miss Farah said...

@AiFa AfIqA hi aifa..time kitorang pergi ni summer nak masuk ke monsun.so memang panas + hujan je la terutama time akhir2 hari kt seoul tu mmg hujan je..tapi time siang tu tak la panas sangat. cahaya matahari mmg ada, tapi udara kat situ sejuk je..tak rasa macam musim panas pun..tapi rasanya kalau baru masuk musim panas mmg betul2 panas la kot..

AiFa AfIqA AiFa AfIqA said...

Oh thanks!! Mqalam sejuk x?? kalau hujan tu lme ke x ea?? sbb plan pon nk gi time summer..tp hope takla sepanas malaysia..hehe

Miss Farah Miss Farah said...

@AiFa AfIqA malam sejuk je time kitorang pergi tu..sometimes ptg2 tu dah hujan..sbb time pergi tu kan dah hujung2 summer..kalau pergi time baru2 summer tu mmg lebih panas la kot dari malaysia rasanya..hihi

Anonymous said...

Genital hpv warts could be cancerous sometimes and may lead
to vaginal as well as anal cancers in ladies.

Where diagnosis proves particularly difficult it may be arranged that you have a small biopsy.
is much more likely is that genital warts are handed to the new child.


Feel free to surf to my weblog ... officialwartrolreviews.com

Anonymous said...

Did not thought about this until now :)Garcinia Cambogia Extract inhibits the pancreas from splitting down starch into maltose and
dextrin. It also puts a stop to the production of alpha-amylase enzymes
in the human body. Doctors in some cases suggest this to their people who are diabetic patients because the Garcinia Cambogia stops the growth of alpha-glucosidase found in the digestive
system from remodeling disaccharides and starches into blood sugar.
Garcinia Cambogia benefits also prevents glucose and carbohydrate food from switching into unwanted excess fat by
blocking the generation of citrate lyase. Some health professionals use Garcinia as a laxative to help with
obstipation or other well-being reasons such as weight-loss, stress reliever,
depression, changes in mood and as a assistance to acquiring a beneficial
night sleeping.

Here is my page buy garcinia cambogia online

Anonymous said...

hye farah..seronok bace blog awak especially mengenai korea..

insyaAllah saye akan pegi ke korea next year, in April..already booking...

tax untuk luggage mahal tak kt airport sane...kikikiki

Anonymous said...

I'm very pleased to find this website. I want to
to thank you for ones time just for this wonderful read!!
I definitely loved every little bit of it and I have you saved as a favorite to see new stuff in your web
site.

my website - iherb coupon ¨

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...